Najlepsze mięso polskiego pochodzenia - dziczyzna

Najlepsze mięso polskiego pochodzenia – dziczyzna

Gastronomia

Choć dziczyzna jest najzdrowszym mięsem dostępnym na polskim rynku, to o korzystnych właściwościach dziczyzny wciąż trzeba wiele osób przekonywać. Dziczyzna to najcenniejsze dobro z polskich lasów – mięso z dzika, sarny czy jelenia, to mięso naturalne, ekologiczne, o wyjątkowym smaku i zapachu, które świetnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli więc stoisz przed wyborem – dziczyzna czy wieprzowina lub dziczyzna czy drób, i nie jesteś do końca przekonany o tym, jak prozdrowotne i smaczne jest mięso z dziczyzny, przeczytaj poniższy tekst, a wybór stanie się dla Ciebie oczywisty.

Dlaczego dziczyzna jest lepsza od wieprzowiny i drobiu?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywiste – wszystko co żyje naturalnie i nie jest faszerowane GMO i sztucznymi hormonami jest lepsze, od produktów hodowlanych. Smak pomidorów z ogródka dziadka mieszkającego na wsi jest nieporównywalnie lepszy, niż smak najbardziej BIO i EKO pomidorów z hipermarketu. Tak samo jest jeśli chodzi o mięso i mięsne wyroby – kiełbasy, wędliny czy smalec. Dzik, sarna i jeleń żyją w zgodzie z naturą, są częścią ekosystemu leśnego, nie są faszerowane antybiotykami, mają nieograniczoną swobodę ruchu, żyją bez stresu i ingerencji ludzkiej, żywią się tym, co ofiaruje im las. Tymczasem świnia czy kura, zanim trafią ze sklepu na nasze talerze, egzystują w zupełnie odmiennych warunkach. Zwierzęta hodowlane wegetują na łasce i niełasce ludzkiej – tak długo, jak można je wyeksploatować pod kątem rozmnażania, znoszenia jaj czy uzyskiwania mleka, tak długo żyją w za małych klatkach, nastrzykiwane są sztucznymi hormonami, antybiotykami, karmione paszą z GMO. Kiedy przestają już być przydatne, przewożone są nieprzystosowanymi do transportu zwierząt dostawczakami do ubojni, w której umierają w stresie i bólu.

Każdy z tych czynników, pożywienie, życie w stresie lub bez, ograniczanie lub swoboda, mają ogromny wpływ na właściwości zdrowotne i smakowe mięsa.

Najlepsze mięso polskiego pochodzenia - dziczyzna

 

Dziczyzna – wyjątkowe właściwości zdrowotne i smakowe

Mięso z dzika, sarny czy jelenia, dzięki nieograniczonej swobodzie ruchu, naturalnemu pożywieniu prosto z lasu, oraz bezstresowemu stylowi życia, jest mięsem chudym, o niskiej kaloryczności i zawartości cholesterolu. Dziczyzna jest bogata w witaminy z grupy B, łatwoprzyswajalne żelazo, wapń i fosfor. Mięso z dziczyzny jest produktem idealnym dla osób chorujących na zaburzenia pracy układu krwionośnego – miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, anemię, a także osób, które przebywają na diecie odchudzającej.

Jeśli chodzi o smak, to dziczyzna smakuje lasem. Jak to możliwe? Dzikie zwierzęta żywią się leśną florą – grzybami, owocami leśnymi, żołędziami, bukwią, leśnymi ziołami. Każdy z tych przysmaków jest bardzo aromatyczny, a aromat ten przenika do mięsa. W efekcie każda potrawa z dziczyzny smakuje leśnymi smakołykami. A potraw z dziczyzny można przygotować wiele – ograniczać Cię może jedynie własna wyobraźnia. Dziczyzna to nie tylko pieczony w całości dzika czy pasztet z sarny. To również zupy na pysznym wywarze z mięsa z dzika czy sarny, mięso pieczone, smażone, grillowane, wędzone, a także przepyszne wyroby z dziczyzny, takie jak kiełbasa krakowska z jelenia, smalec z dzika, kabanosy, salami, chorizo czy myśliwska z dzika. Wbrew opinii, że dziczyznę trudniej przygotować, niż mięso wieprzowe niż drobiowe, prawda jest zupełnie inna. Dziczyzna to mięso bardzo wdzięczne w kuchni, zdrowe, smaczne i kupione w sprawdzonym miejscu, takim jak skup dziczyzny czy zakład przetwórstwa dziczyzny, jest także przebadane weterynaryjnie oraz skruszałe i gotowe do kulinarnych szaleństw.

Najlepsze mięso polskiego pochodzenia - dziczyzna

 

Cena mięsa z dziczyzny, czyli dlaczego dzik jest droższy od świni

Wiele osób decyduje się na zakup wieprzowiny czy drobiu ze względu na to, że są one tańsze niż mięso z dzika czy sarny. Bądźmy jednak szczerzy – mięso lepszej jakości, zdrowsze, naturalniejsze i zwyczajnie smaczniejsze, musi być droższe od mięsa produkowanego masowo. To tak, jakby oczekiwać, że oryginalne buty, które wyprodukowane były ręcznie, będą w tej samej cenie lub nawet tańsze, od butów wyprodukowanych masowo na maszynie w Azji. Oczywistym jest to, że produkt lepszej jakości jest lepszy, niż ten tańszy z hurtowej produkcji. W przypadku ceny mięsa z dziczyzny nie tylko wyższa cena przemawia na korzyść dziczyzny, ale jest także adekwatna do produktu – idealna.

Najlepsze mięso polskiego pochodzenia - dziczyzna

 

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments