TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkom z popularnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie jedynie dobrze smakują, lecz również są nieoceniony nacisk na swoje zdrowie. Niektóre z pomocy jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
są robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te potrafią istnieć jeszcze szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to dobre źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wchodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i pomaga pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której produkty mają dużo błonnika, cukrów i białka. Stanowią bardzo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we krwi

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Właściwość ta wypływa z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz też zmianami poziomu cukru we krwi.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki ma robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na rozwój liczby antyoksydantów we krwi, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz indywidualnych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wchodzą na odbieranie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima podawany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i wysokiej części witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego chwali się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole leżące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i przyzwyczajania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi głównie obowiązujące w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia prawdopodobnie być złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do powstania reakcji alergicznych i wywoływać bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wpływać uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie sugeruje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wysoką ich zawartość w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich życia kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo jasne oraz dużo popularne w rodzimym regionie, sezon stosuje się pod koniec maja i stoi przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo zastosować w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o